Monday, April 30, 2012

Kami Anak Malaysia :)

Kami Anak Malaysia (KAM1) -28 hingga 29 April 2012
program terakhir bersama keluarga jwtnkuasa makan kuat. hihi.
pasti ku kan merinduinya..
saat gelak tawa bersama,,

jika aku punya poket doraemon,
akan ku keluarkan mesin bagi menghentikan masa..
tapi..
sayangnya..aku hanya manusia biasa yang lemah tidak berkuasa..
mereka mengukir senyuman..
walaupun terkadang hati luka tercalar..
namun, kegembiraan > kesedihan..


anyway, nak cerita kejayaan aku & shbt2 yang suka wat lawak.HAHA
untuk program ini,aku, kucai &kuntum.
join pertandingan memasak tradisional. pada hari Ahad 29 April 2012.

nak bgtau kat suma. 
kami NAIB JUARA !!
tade rasuah2 juri okey. HIHI..
add hoc, aku dijemput join kumpulan masak si kucai & si kuntum..

kuntum & kucai..

dari mule masak sampai habeh masak..
macam2 kerenah mereka..
bila lelaki mula memasak di dapur..
haha..tahniah korang bedua !
terima kasih sbb ajak aku sekali masak..
aku nak join sebenanya..
tapi, tak reti masak..
ni pon, maen masak je. 
masak campakcampak!
ape2 pon korang terbaekkk...
hamper jangan lupa kongsi k!
saingan sangat HEBAT ya..

ini menu kami ! 

KARI CINTA KAMALA

mula-mula masuk, tade niat pun nak menang. HAHA. 
duk pk, segan weh, tak reti masak, org duk tengok pulak tuh.
haih, masak jela. apa yang ada. style aku masak, aku campak je. tak kesah apa org kate.
HAHAHA..

alhamdulillah..dapat tempat ke-2..dari 6 kumpulan..
terima kasih..

takkan ku lupa detik kenangan terindah bersama semua..

hadir TANPA dipaksa..


Gurauan..

gurauan yang akhirnya..
membawa seribu erti yang tidak dapat dihapuskan dari kotak ingatan semenjak perkenalan ini..
berpijak di atas bumi ALLAH..
bumi yang nyata..
bumi yang sementara..
Gurauan..
yang dianggap hanya sekadar kata-kata..
akhirnya..
membuahkan bibit-bibit perasaan..
yang sukar dijangka..
hadir..
TANPA dipinta..
rasa yang tidak ingin ku pinta..
hadir sejenak berlalu di minda..
terkesan di dalam hati..
rasa yang tidak seharusnya hadir..
perlu dibuang..
perlu dihapuskan..
dari segenap jiwa..
Lalu..difikirkan kembali..
sememangnya ia perlu..
tetapi ianya hanya satu KEHENDAK..
bukan satu KEPERLUAN..
yang perlu dipenuhi..
dalam kehidupan ini..
akan ku simpan rapi..
perasaan yang wujud..
hanya sekadar seketika mungkin..
lebih layak untuknya..
seorang insan terpilih yang dicipta sememangnya..
untuk dirinya..

kudoakansemogaengkaubahagiahinggakeakhirnyahinggakesyurgakujadikankaukenanganyangterindahbuatdiriini..


Monday, April 23, 2012

manis atau pahit ?

Terlalu banyak yang ingin diceritakan.
manis yang ku impikan, pahit jua yang ku gapai.


Thursday, April 19, 2012

Kelantan, here I come :)


selamat malam to my all readers y sudi singgah kat sini !

esok 19 April - 22 April 2012. Jam 7.00 pagi waktu Malaysia bertolak.
berangkat ke Gua Cha, Gua Musang, Kelantan Darul Naim.
bersama shbt2 tercinta..
shbt2 baru..
pelaksana2 program Eksplorasi Warisan 1.
Adonis bin Joel selaku Pengarah program
Afifah Md Jamal as T.P.P

Semoga semua yang terlibat secara langsung selamat, dipermudahkan segala urusan & dilindungi ALLAH s.w.t.
Semoga selamat perjalanan pergi & pulang kami semua dari Tanjung Malim ke Kelantan.

Semoga berjaya sahabatku,
Adonis bin Joel..
SAHABAT selamanya..till JANNAH oke ?
insyaALLAH..


Aminn..

Wednesday, April 18, 2012

Tahniah !


anda TERPILIH.

Semoga anda tabah, tenang & sabar dalam menghadapi segala ujian mendatang ! 
anda INSAN terpilih.

Alhamdulillah..tersembunyi segala hikmah di sebalik setiap perkara yang berlaku..


"jangan anda berkata anda seorang yang beriman, selagi mana anda tidak diuji"

Assalamualaikum, selamat malam. :)

Tuesday, April 17, 2012

benci.

aku benci kau.

Sunday, April 15, 2012

welcome QUIZ.


esok pagi kuiz Stastistical Method and Its Application :)
wah...waktu Malaysia jam 12 : 49 a.m.

sangat..

sO. HOW?
kalau mak, dah suh tido dah. ngantok kan ? ubatnya tido. 
tapi, banyak lagi tak study.
takpe. ada masa lagi berapa jam untuk study.
USAHA ya. belajar untuk diamalkan, kan suriati ?
USAHA. USAHA. 
selagi masih terdaya.
semoga ALLAH permudahkan urusan aku & sahabat2 lain pada hari esok.
Alhamdulillah..aku berjaya untuk MISI hari ini.
teruskan untuk hari esok !!

salam permisi.
Assalamualaikum. kutitipkan kasih sayangku for all readers ..

Diet seimbang :)



Diet seimbang perlulah diamalkan sedari awal agar sasaran yang diletakkan tercapai. Hasilnya bukan sahaja bentuk badan akan kelihatan menarik bahkan kesihatan turut meningkat.

1. Tubuh kita memerlukan 40 nutrien bagi menjamin kesihatan secara maksimum. Oleh itu, kita digalakkan mengambil makanan yang kaya dengan nutrien.

2. Ambil buah-buahan dan sayur-sayuran secukupnya bagi mengekalkan sumber tenaga. Usah terikat dengan sesetengah jenis buah atau sayur bahkan jika boleh pelbagaikan.

3. Pengambilan bijirin boleh memberikan impak besar terhadap diet harian. Berat badan pasti terkawal jika anda mengambil roti dan biskut.
 
4. Jangan sesekali mengelakkan diri daripada mengambil ayam dan daging kerana ia membekalkan protein. Namun, sebelum itu, pastikan kulitnya dibuang terlebih dahulu.

5. Anda boleh makan pelbagai jenis makanan tetapi pastikan cara masakannya betul. Untuk itu, apa kata masak dengan cara memanggang, membakar atau mengukus.

6. Pengambilan makanan berkalori tinggi dengan jumlah sederhana amatlah digalakkan namun pastikan ia diseimbangkan dengan pengambilan nutrien.

7. Jangan sesekali menidakkan pengambilan susu dalam diet harian. Anda disaran meminum sekurang-kurangnya dua cawan susu tanpa lemak. Alternatif lain, anda boleh menggantikannya dengan yogurt atau keju.


 

8. Hadkan pengambilan lemak dalam makanan yang dimasak. Begitu juga dengan minyak, penggunaannya dibenarkan tapi hanya dalam kuantiti sedikit.

9. Tidak salah jika sesekali mahu menjamah snek tapi pilihlah yang rendah lemak. Antara yang boleh dipilih ialah sandwich, bertih jagung atau pun popia basah.

10. Tiada masalah jika sesekali mahu makan di luar. Apa yang boleh dilakukan ialah meminta hidangan dalam saiz kecil.

insyaALLAH..

aku pasti boleh.
kata-kata mak harus dipatuhi ! 
(^_^)