Sunday, February 3, 2013

Penjelajahan Ilmu ke Guangzhou & Shenzhen, China :)


jeng jeng jeng !

ada mood ingin bercerita tentang Penjelajahan Ilmu ke Guangzhou, China !

22 hingga 27 Januari 2013.

Tarikh yang bakal menjadi memori paling terindah antara yang terindah dalam hidup aku.

Banyak yang nak diceritakan, tapi biarlah ia menjadi kenangan & pengalaman yang berharga buat diri ini.

Cerita serba sikit jela okay, bermula pada perjalanan dari LCCT ke Changi Airport, Singapore selama 1jam.

at LCCT :)


Next, bertapa di Changi Airport selama 9jam.

Next, pemeriksaan imigresen untuk check-in flight ke Baiyun Airport, Guangzhou, China.

salah seorang daripada kami 49 orang, ditimpa ujian. ALLAH, masa tu hanya ALLAH jela yang tahu apa dalam hati masing-masing. takut, risau, sedih suma ada, cukup, lengkap.

Alhamdulillah, dengan kuasa-Mu, akhirnya sahabat tadi dapat sampai di China !

4hari 3malam stay at De Sense Hotel,


memang BEST, 4 bintang hotel neh. breakfast kat hotel, kami makan Roti + Butter (muslim)

next,  antara tempat - tempat yang dijelajah oleh kami adalah :-

Huacheng Square, Guangzhou Tower
Konsulat Malaysia di Guangzhou
Beijing Road Shopping Street
Yuexiu Park, Five Rams Statue
Chinese Herb Shop
Makam Saad Abi Waqas
Shangxiajiu Shopping
Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre
Haiyin Fabric
Electronic Market
Jade Shop


3hari berjalan sahaja di semua tempat neh dari pagi sampai malam. tempat makan?

Abdullah Qinghai Restaurant
(yang ni je ingat)

HAHA.

oke, next.

1hari di Shenzhen !

Louhu Commercial City
Silk Shop
Bamboo Shop
Dongman Street

4tempat dalam masa 1hari. 

peristiwa paling tak dapat dipadam daripada kotak ingatan,

boleh semput aku, intan dengan cik Siti berlari dek kena kejar dengan si beggar at Dongman Street !

a few picture :)



last but not least,




serious, last :)




last word ---> pengalaman mengajar aku erti menghargai

---> China, mengajar aku erti bersyukur atas nikmat yang diberikan oleh-NYA

---> Singapore, mengajar aku erti perlunya yakin dengan keajaiban & kuasa-Mu

---> China, tak dapat mengajar aku bagaimana cara terbaik untuk shopping (sebab tak reti shopping). HAHAHA

---> China, kenangan manis tak dapat aku lupakan, mak ajar, usah terlalu menyukai kerna bakal wujud perasaan benci.

HIDUP INI TERLALU SINGKAT UNTUK MEMBENCI.


China, lain kali aku datang lagi,

NEXT??

Korea !! wait for me !!

the end, story about Guangzhou & Shenzhen , China.

for part 1. 

HAHA.

wassalam, xie xie ni ^^



5 comments:

cik inaz_luqluq said...

trauma tgok gambar tu..hihi..

awak....kenangan kat tempat rawatan tu...kisah sebuah toilet..hahahaha

Suriati Mohd Khormain said...

hahahaha. yang tu part laen.

:P

trauma kan, tape2. kite bersyukur ye :)

Cik Mawar Bbungo said...

kisah toilet kat rawatan aku pun x bole lupe sesuatu..heehe :p

Suriati Mohd Khormain said...

sesuatu ape cik mawar bebungo??

curiousnye na taw !

Rohim said...

Nambah pengalaman